Caracteristici miere de anghinare
Mierea de anghinare este un soi de miere monofloră ce se obține din nectarul plantelor de anghinare, denumite și ca mărăcine sau scaieți. Este recoltată în a doua parte a verii pe islazurile din lunca Dunării din florile spontane. Gustul puternic și dulce este datorat conținutului de glucoză și fructoză din compoziția sa.
Acest soi de miere are culoare deschisă de chihlimbar, care se poate îndrepta spre roșiatic în dependență de diversitatea plantelor culese. Are o aromă și gust puternic, similar cu alte soiuri de miere. Este bogată în antioxidanți, substanțe minerale, cât și vitamine. Este o specialitate de miere românească ce se obține din Delta Dunării. Este folosită în tratament naturiste, în mod special pentru digestie și curățarea ficatului.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de anghinare
Mierea de anghinare este un soi de miere ce se deosebește de alte tipuri de miere prin efectele pozitive asupra vezicii biliare, ficatului și digestiei. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Stimulează secreția biliară: Mierea de anghinare stimulează ficatul să secrete suc biliar și în același timp ajută la eliminarea lichidului biliar în timpul digestiei.
- Susține regenerarea celulelor hepatice: Conform unui studiu, mierea stimulează regenerarea celulelor hepatice din cauza malnutrițieie proteice prin inducerea celulelor stem endogene.
- Bogată în antioxidanți: Este cunoscut de mult timp că mierea conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât și tusele: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Stopează mutațiile de ADN: Anumite tipuri de miere stopează mutațiile asociate cu cancerul și alte tipuri de boli.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de anghinare contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de anghinare
Este contraindicat consumarea mierii de anghinare femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.