Caracteristici miere de hrișcă
Mierea de hrișcă este un soi de miere monoflorală ce se obține din nectarul florilor de hrișcă. Acest soi de miere nu este la fel de dulce ca alte tipuri, are un gust care poate fi caracterizat ca fiind amărui, dar este bogată în elemente precum antioxidanții, substanțe mineraleș vitamine, astfel, dintr-un anumite punct de vedere, este mai benefică pentru sănătate.
Culoarea poate varia de la violet închis la negru, în general are o nunață roșiatică de chihlimbar. Conform unor studii, nivelul de antioxidanți din mierea de hrișcă pot fi comparabile cu cele ale roșiilor și a altor fructe bogate în antioxidanți.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de hrișcă
Mierea de hrișcă este un soi de miere bogată în antioxidanți și cunoscută pentru capacitatea de a îmbunătăți imunitatea. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Bună pentru infecții respiratorii, gripă și răceli: Mierea se dovedește a fi foarte eficientă pentru problemele respiratorii datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice, în combinație cu capacitățile sale de îmbunătățire a imunității, prezintă o combinație eficientă pentru gripe și răceli.
- Bogată în antioxidanți: Este cunoscut de mult timp că mierea conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât și tusele: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Utilă pentru ten: Nu sunt foarte multe studii în acest sens, dar este o tendință de a crede că mierea are efecte pozitive asupra reglării secreției de sebum, precum și ajută la curățarea porilor.
- Stopează mutațiile de ADN: Anumite tipuri de miere stopează mutațiile asociate cu cancerul și alte tipuri de boli.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea de hrișcă are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de hrișcă contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de hrișcă
Este contraindicat consumarea mierii de hrișcă femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.