Caracteristici miere de cimbrișor
Mierea de cimbrișor este un soi de miere monofloră ce se obține din apariția spontană a Cimbrișorului de Câmp, cât și a celui de Cultură, ambele fiind cunoscute pentru proprietățile lor tămăduitoare.
Este un tip de miere cu o culoarea deschisă, care se transformă în bej la cristalizare. Are o aromă puternică de rășinoase și ierburi, iar gustul este unul persistent și dulce. În România nu este un soi de miere foarte răspândit, în mare parte provine din import din Grecia.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de cimbrișor
Mierea de cimbrișor este un soi de miere des utilizat pentru tratarea tuselor și a bronșitei . Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Proprietăți expectorante: Uleiurile volatile din mierea de cimbrișor ajută la calmarea spasmelor căilor respiratorii, fapt care recomandă acest produs în tratarea tuselor, bronșitei și tuselor convulsive.
- Efect tonic și ușor afrodisiac: Mierea de cimbrișor este cunoscut pentru efectele sale pozitive în cazul anemiei, precum și în îmbunătățirea circulației sangvine.
- Bogată în antioxidanți: Este cunoscut de mult timp că mierea conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Stopează mutațiile de ADN: Anumite tipuri de miere stopează mutațiile asociate cu cancerul și alte tipuri de boli.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism, mai ales când este un înlocuitor pentru zahăr.
Contraindicații miere de cimbrișor
Este contraindicat consumarea mierii de cimbrișor femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.