Caracteristici miere de ciulini
Mierea de ciulini este un soi de miere monofloră ce se obține din plantele de ciulini care fac parte din familia Asteraceae. Deși sunt câteva sute de varietăți ai aceste plante, doar câteva din ele permit obținerea mierii monoflore. Obținerea acestui soi de miere devine din ce în ce mai dificilă datorită faptului că ciulinii sunt consideranți ca fiind dăunători. Animalele tind să o ignore datorită spinilor, astfel oferindu-le un avantaj competitiv.
În România, miere de ciulini se extrage din variația de plantă numită Carduus Nutans, care poate fi găsită in Eurasia, America de Nord și Noua Zeelandă. Această plantă se găsește de obicei pe locuri necultivate și pe marginea drumurilor, iar perioada de înflorire este în perioada iunie-august.
Aroma poate fi caracterizată ca fiind puternică cu note de flori, lavandă și citrus. Gustul poate fi caracterizat ca fiind unul dulceag și caramelizat.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de ciulini
Mierea de ciulini este un aliment folosit în tratarea bolilor digestive și ajută la digestive. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Reglează secreția de suc biliar: Mierea de ciulini este deseori utilizată pentru reglarea secreției de sub biliar de către ficat, precum și ajută la reglarea digestiei.
- Efect calmant: Este un fapt cunoscut că mierea poate calma sistemul nervos și ajută în cazul stresului și insomniilor. De asemenea, poate fi combinată cu ceaiurile medicinale pentru un efect sporit.
- Bogată în antioxidanți: Este cunoscut de mult timp că mierea conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Stopează mutațiile de ADN: Anumite tipuri de miere stopează mutațiile asociate cu cancerul și alte tipuri de boli.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism, mai ales când este un înlocuitor pentru zahăr.
Contraindicații miere de ciulini
Este contraindicat consumarea mierii de ciulini femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.