Din ce se face mierea de mană?
Mierea de mană este un tip de miere polifloră ce se produce din mană, o substanță secretată de insecte, în mare parte de afide, dar poate fi și de origine vegetală. Cantitatea mare de mană produsă se datorează faptului că seva copacului conține puține proteine, iar insectele se hrănesc cu ele, astfel o parte mare din sevă nu este procesată până la capăt.
Mana expulzată ajunge pe frunze, tulpini și ramurile copacilor, după care insecte, cum ar fi furnicile sau albinele o colectează. Deși albinele preferă nectarul florilor, în timpul foametei, în special în vara târzie, vor colecta mana și o vor procesa la fel ca nectarul.
Cantitatea de mană va depinde de speciile de plante din zonă, clima și vremea locală. Printre copacii și plantele care produc seva din care se face mana se numără frasinul, fagul, cedru, ulmul, bradul, zada, arțarul, stejarul, molidul, pinul, cât și alte tipuri de conifere și foioase.
Caracteristici miere de mană
Deși mierea de mană este considerată un tip de miere polifloră datorită diversității de copaci și plante de unde este colectată mana, se poate încadra și ca miere monofloră în cazul în care mai mult de 10% din compoziție provine de la un singur tip de plantă.
Mierea de mană poate varia destul de mult în termeni de aspect, aromă și gust. În general are o culoare mai închisă brună sau roșiatică, un miros puternic și mediu dulce. Are o aromă de lemn care poate fi de pin, rășinoasă sau de plante.
În mierea de mană de obicei este prezent un tip de zahăr numit melezitoza care nu se găsește în alte tipuri de miere, se presupune că acesta ar fi generat chiar în tractul digestiv al instectelor, în cazul în care cantiatea de melezitoză depășește 15%, miere se poate cristaliza chiar în faguri imediat după producție.
Valori nutritive miere de mană
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 240 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 70g |
– dintre care zahăruri | 70g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sodium | 4mg |
Spre deosebire de mierea tradițională, mierea de mană are mai puține zahăruri și mai multe minerale, precum ar fi Fe, Mg, Se, K, P. De asemenea este bogată în acizi organici, substanțe antioxidante, vitamine precum B și C, inhibină și enzime.
Cantitatea de zahăruri poate varia drastic în dependență de aria geografică. După cum poate vi văzut în acest studiu, în România în medie va conține 70g de zahăruri per 100g, iar în Spania în jur de 79g per 100g. De asemenea, conform aceluiași studiu, cantitatea și tipul de minerale va varia foarte mult în dependență de zona geografică de colectare.
De asemenea, in mierea de mană se găsesc substanțe cum ar fi acidul benzoic, acidul salicilic, prolina și fenilalanina.
Beneficii miere de mană
Mierea de mană este preferată de mulți datorită nivelului de zahăruri scăzut și proprietăților medicinale care în anumite aspecte le depășesc și pe cele a mierii de manuka. Iată câteva dintre principalele beneficii:
- Bogată în antioxidanți: Mierea de mană conține mai mulți antioxidanți decât mierea obținută din nectar. Printre aceștia se numără fenoli, flavonoizi și alte tipuri. Antioxidanții sunt un element esențial în lupta cu bolile cardiace, cât și pentru anumite tipuri de cancer.
- Proprietăți antibacteriene: Mierea de mană deține proprietăți antibacteriene superioare chiar și mierii de Manuka. Astfel poate fi utilizată pentru tratarea rănilor și arsurilor. De asemenea este utilă pentru reglarea biomului din interiorul stomacului, în mod special utilă după utilizarea antibioticilor, datorită oligozaharidelor.
- Întărește oasele și reduce demineralizarea: Mierea de mană are un conținut ridicat de minerale și se prezintă ca fiind utilă pentru boli ale oaselor cum ar fi osteoporoza sau rahitismul la copii.
- Calmează sistemul nervos și îmbunătățește memoria: Aminoacizii și mineralele sunt cunoscute ca elemente care ajută la relaxarea nervilor și susțin funcția normală a creierului.
- Benefică pentru infecții respiratorii și răceli: Mierea este un aliment perfect pentru gripe și răceli datorită proprietăților antibcateriene și antiseptice. De asemenea, mineralele și substanțele active întăresc imunitatea și grăbesc procesul de refacere.
Contraindicații miere de mană
Este contraindicat consumarea mierii de mană femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.