Caracteristici miere polifloră
Diferite tipuri de miere polifloră vor avea arome și gusturi diferite în dependență de tipul florilor din zona colectării. Ce ține de culoare, în mare parte are o culoare de chihlimbar sau culori mai închise maro spre roșu. Gustul este mai pronunțat decât în cazul la mierea monofloră, cum ar fi cea de rapiță, din această cauză mulți preferă mierea dată în detrimentul mierii monoflore.
Mierea polifloră colectată în primăvară sau începutul verii vor avea o nuanță mai deschisă, pe când mierea colectată la sfărșitul verii, început de toamnă va avea o nuanță roșiatică sau portocalie.
De asemenea, mulți medici recomandă mierea poliforă pentru imunizarea față de alergiile sezoniere, în mare parte datorită diversității de vitamine și minerale colectate de la multiple tipuri de flori.
Valori nutritive miere polifloră
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 81g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 0.2g |
Proteine | 0.4g |
Sare | 0g |
Pe lângă asta, mierea polifloră este bogată în vitamine precum B1, B2, B3, B5, B6, C, K, precum și minerale cum ar fi Ca, Fe, Mg. De asemenea conține enzime, acid lactic și gluconic, cât și glucoză, fructoză și sucroză.
Beneficii miere polifloră
De obicei mierea monofloră are proprietăți unice, spre exemplu mierea de salcâm este bogată în antioxidanți, în cazul la mierea poliforă lucrurile stau un pic altfel. Acest tip de miere deține proprietăți terapeutice unice datorită faptului că albinele colectează nectarul și polenul de la diverse plante. Iată câteva din principalele beneficii:
- Îmbunătățește sistemul imunitar: Mierea polifloră conține diferite tipuri de polen și nectar care întărește sistemul imunitar prin creșterea conținutului de vitamina C care produce celulele albe din sânge. De asemenea posedă calități antiinflamatorii, antioxidante și antibacteriene.
- Bună pentru infecții respiratorii, gripă și răceli: Mierea se dovedește a fi foarte eficientă pentru problemele respiratorii datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice, în combinație cu capacitățile sale de îmbunătățire a imunității, prezintă o combinație eficientă pentru gripe și răceli.
- Calmează durerile de gât și tusele: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Menține sănătatea pielii: În miere se găsește o enzimă numită glucozoxidaza care poate descumpe zahărul în peroxid de hidrogen, compus antimicrobian care protejează pielea și ajută împotriva arsurilor. De asemenea polifenolii din miere sunt importanți în menținerea sănătății pielii.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
- Tonic eficient: Este cunoscut faptul că mierea este un tonic natural foarte eficient, mierea polifloră este un tonic bun în mod special datorită varietății de microelemente și zahărului. Astfel mulți sportivi folosesc mierea pentru un boost de energie.
- Întărește oasele: Stimulează creșterea oaselor și previne demineralizarea datorită conținutului de minerale și în special a calciului.
Contraindicații miere polifloră
Este contraindicat consumarea mierii poliflore femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.