Caracteristici miere de fâneață
Mierea de fâneață este un soi de miere polifloră ce se obține din varietatea de plante care se pot găsi pe pășunile montane sau costale. Acest soi de miere conține cantități mari de enzime, vitamine, minerale și acizi organici. Este un soi de miere recomandată persoanelor cu alergii datorită concentrației mici de polen din compoziție.
Culoarea variază între galben deschis și roșiatic, aroma este una florală de fâneață, dar care variază în dependeță de plantele de pe pajiște. Se cristalizează în mare parte sub formă de miere cremă, gustul este mediu dulce și catifelat. Este un soi de miere preferat de mulți datorită varietății de minerale și vitamine, la fel ca și în cazul la mierea polifloră.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de fâneață
Mierea de fâneață este un soi de miere bogată în vitamine, acizi, minerale și antioxidanți. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Crește imunitatea: Mierea de fâneață este bogată în vitaminele B1, B2, și C, minerale, acizi și antioxidanți esențiali menținerii imunității.
- Acțiune antimicrobiană: Este un soi de miere utilizat în tratarea infecțiilor sistemului digestiv, precum ca și aliment util după luarea de antibiotice.
- Efect tonic: Mierea de fâneață poate fi utilizată pentru creșterea energieie, cât și a concentrației, având efecte pozitive asupra sistemului nervos.
- Bogată în antioxidanți: Conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de fâneață contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de fâneață
Este contraindicat consumarea mierii de fâneață femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.