Caracteristici miere de brad
Mierea de brad este un tip de miere monofloră similară cu mierea de mană, diferența fiind că majoritatea nectarului este cules de la copacii de brad. La fel ca și în cazul mierii de mană, albinele colectează secrețiile generate de un anumit tip de insectă numită afidă. Mana de brad este depusă de acestea pe tulpină, ramurile și pinii brazilor, după care este recoltată de albini.
Mierea din acest soi are o aromă puternică de brad și un gust mai puțin dulce, o aromă similară malțului și o culoare închisă, aproape de negru. Spre deosebire de mierea tipică, mierea de brad conține o cantitate mai mică de apă, conține o cantitate de câteva ori mai mare de minerale, enzime și vitamine.
Mierea de brad conține 37% fructoză, glucoză 32%, dezaharide 11% și melezitoză în proporții ridicate.
Valori nutritive miere de brad
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 323 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0.2g |
Proteine | 0.4g |
Sare | 0g |
De asemenea conține o cantitate ridicată de minerale precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, bor, fier, cupru, precum și acizi organici, bioflavonoide, precum și vitaminele B și C.
Beneficii miere de brad
Mierea de brad se deosebește prin cantitatea mare de minerale, enzime și vitamine. La fel, ca majoritatea soiurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Bogată în antioxidanți: Mierea de brad conține cantități ridicate de flavonoide și compuși fenolici care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor a de a reduce numărul de radicali din organism. Acest fapt contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii și încetinerea îmbătrânirii premature.
- Proprietăți antiinflamatorii: Mierea este cunoscută ca un element utilizat în lupta cu inflamațiile la nivelul intestinului sau în cazul tuselor puternice.
- Proprietăți antibacteriene: Pe lângă tratarea rănilor, reglează biomul din stomac, datorită oligozaharidelor.
- Ajută în cazul gripei și răcelei: Mierea de brad ca și alte soiuri de miere este un aliment ideal pentru tratarea infecțiilor respiratorii, precum și ameliorarea durerilor de gât.
- Efect tonic: Mierea de brad este un tonic excelent datorită conținutului de minerale cum ar fi potasiu, magneziu, fosfor și calciu, astfel fiind preferată de sportivi pentru boosturile rapide de energie.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de brad se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
Contraindicații miere de brad
Este contraindicat consumarea mierii de brad femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.