Caracteristici miere de tei
Mierea de tei este un tip de miere apreciat datorită aromei și gustului unic. De asemenea faptul că recolta anuală nu este garantată, acest tip de miere este și mai valoros. Deși perioada de înflorire a teiului este în jur de 3 săptămâni, ploile puternice pot scurta această perioadă datorită fragilității florilor.
Copacul de tei poate produce în jur de 18kg de nectar, ceea ce reprezintă o cantitate destul de impresionantă. Mierea de tei proaspăt produsă are o nuanță verzuie care se schimbă într-un galben deschis. Este un tip de miere ce se cristalizează în aproximativ 4 luni, fapt ce se datorează raportului mare între glucoză și fructoză.
Valori nutritive miere de tei
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0.2g |
Proteine | 0.4g |
Sare | 0g |
În comparație cu alte tipuri de miere, conține cantități sporite de vitamina B și C, biotină și niacină. Pe lângă astea se găsesc vitaminele B1, B2, B5 și B6. Din categoria macronutrienților se regăsesc calciu, cupru, potasiu, iod, magneziu, zic și altele. Din acizi organici și anorganici sunt prezenți acidul gluconic, citric, lactic, malic, tartaric, linoleic, clorhidric și fosforic.
Beneficii miere de tei
- Stimulează digestia: Enzimele active din mierea de tei regenerează membrana stomacului, de asemenea contribuie la diminuarea inflamației intestinale și curățarea ficatului.
- Previne refluxul acid: S-a dovedit că mierea căptușește esofagul și stomac și minimizează fluxul ascendent al alimentelor nedigerate și a acidului din stomac.
- Ameliorează simptomele răcelii și gripei: Este un fapt cunoscut că mierea este un aliment terapeutic, chiar și Organizația Mondială a Sănătății îl recomandă pentru tratarea răcelii și gripei.
- Bogată în antioxidanți: Mierea de tei este bogată în antioxidanți precum flavonoide și acizi fenolici. Este cunoscut faptul că antioxidanții reduc radicalii liberi din organism, fapt ce îmbunătățește sănătatea inimii și încetinește îmbătrânirea prematură.
- Calmează sistemul nervos: Teiul are efecte liniștitoare și calmante asupra sistemului nervos. Conținutul ridicat de acizi precum terpenoid, p-cumaric, kaempferol, quercetina în combinație cu antixodanții prezintă efecte benefice în lupta cu anxietatea.
- Scade numărul de trigliceride: Trigliceridile sunt asociate cu rezistența la insulină și prezintă un factor major care cauzează diabetul de tip 2.
- Curăță sistemul respirator: Proprietățile antibacteriene și antiseptice ale mierii au capacitatea de a mări secreția de humus precum și de a aerisi căile respiratorii.
- Tratează răni și arsuri: Efectele antibacteriene și antiseptice ale mierii sunt cunoscute de foarte mult timp. Pentru efecte vizibile. aplicați un strat subțire și așteptați câteva minute ca să-și facă efectul.
- Îmbunătățește tenul și sănătatea pielii: Mierea poate fi folosită
Contraindicații miere de tei
Este contraindicat consumarea mierii de tei femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.