Caracteristici miere de portocale
Mierea de portocale este un tip de miere monoflorală ce se obține din nectarul florilor de portocal. Portocalii înfloresc în luna mai, iar stupii sunt plasați lângă plantație cu câteva săptămâni înainte. În mod normal este produsă în țări precum SUA sau Spania, dar în România se găsește cea produsă în Grecia.
Este un soi de miere bogată în vitamine precum B2, B3, B5, B9 și C, minerale precum bor, magneziu, zinc, calciu, seleniu, cupru și potasiu. Este un tip de miere preferată de mulți datorită gustului de citrice, din această cauză, este deseori folosită în prepararea prăjiturilor.
Valori nutritive miere de portocale
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 283 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 70.8g |
– dintre care zahăruri | 70.8g |
Fibre | 0.2g |
Proteine | 0.4g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de portocale
Mierea de portocale are câteva elemente specifice acestui soi de miere, cât și câteva care se aplică la majoritatea tipurilor, iată o parte dintre cele mai importante beneficii:
- Efect calmant: Mierea contribuie la secreția de melanină precum și la reglarea nivelului zahărului din sânge, aceste elemente influențează într-un mod pozitiv somnul.
- Bună pentru infecții respiratorii, gripă și răceli: Mierea se dovedește a fi foarte eficientă pentru problemele respiratorii datorită proprietăților sale antibacteriene și antiseptice, în combinație cu capacitățile sale de îmbunătățire a imunității, prezintă o combinație eficientă pentru gripe și răceli.
- Bogată în antioxidanți: Este cunoscut de mult timp că mierea conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât și tusele: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de portocale contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de portocale
Este contraindicat consumarea mierii de portocale femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.