Caracteristici miere de amorfă
Mierea de amorfă este un soi de miere ce se obține din nectarul și polenul salcâmului roșu. Acest arbust ajunge la o înălțime de până la 3m și poate fi întâlnit pe terenuri erodate sau inundate, în mod special în Deltă și pe malul Dunării. Florile sunt mici și roșiatice de 7-15 cm. Perioada de recoltare este iunie-iulie.
Caracteristicile sale de compoziție se aseamănă foarte mult cu mierea de salcâm. Aspectul vizual este unul diferit, acest soi de miere fiind caracterizat printr-o culoare roșiatică în stare fluidă și portocalie la cristalizare. Gustul este unul dulce, iar aroma este una puternică de vanilie.
Conține vitamine precum B1, B2, B6 și B12, acizi organici, flavonoide, dextrină, fitohormoni și compuși aromatici. Este un tip de miere îndrăgit pentru capacităție sale terapeutice, cât și a gustului intens.
Valori nutritive miere de amorfă
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 323 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 81g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de amorfă
Mierea de amorfă se deosebește prin concentrația mare de antioxidanți. La fel, ca majoritatea tipurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Bogată în antioxidanți: Mierea de amorfă conține cantități ridicate de antioxidanți care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor a de a reduce numărul de radicali din organism, fapt care minimizează riscul aparației bolilor cardiace și chiar a anumitor tipuri de cancer.
- Calmează durerile de gât și tusele: Mierea de amorfă este un antiinflamator eficient care formează o barieră în jurul mucoasei gâtului și calmează iritațiile.
- Ajută la digestie: Antioxidanții din compoziția mierii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a grăbi procesul de digerare a mâncării. De asemenea proprietățile antiinflamatorii sunt benefice calmării durerii în stomac.
- Benefică sistemului cardiovascular: Cantitatea mare de antioxidanți precum și acizi grași contribuie la reglaxare fluxului sangvin și reduce colesteroul din organism.
- Efect tonic: Mierea de amorfă este un tonic excelent datorită concentrației ridicate de glucoză și fructoză, astfel fiind preferată de sportivi pentru boosturile rapide de energie.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de amorfă se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
Contraindicații miere de amorfă
Este contraindicat consumarea mierii de amorfă femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.