Caracteristici miere de facelia
Mierea de facelia este un soi de miere monofloră ce se obține din nectarul florilor de facelia. Este un soi de miere dificil de obținut deoarece necesită și cultivarea în mod special cu această specie. Facelia este o plantă cu potențial melifer ridicat care prima dată a apărut în America, dar apoi a fost aclimatizată și pentru Europa, astfel poate fi cultivată și în România.
Fiind un soi de miere mai puțin răspândit, este apreciat în mare parte de cunoscătorii de miere pentru proprietățile sale terapeutice, cât și pentru gustul fin și lipsa unui gust persistent. În stare cristalizată seamănp cu un șerbet alb, foarte fin.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de facelia
Mierea de facelia este un soi de miere bogată în vitamine, acizi, minerale și antioxidanți. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Proprietăți expectorante: Mierea de facelia acționează ca un supresor natural al tuselor și previne afecțiuni respiratorii precum ar fi bronșita. faringita sau sinuzita.
- Crește imunitatea: Mierea de facelia este bogată în vitaminele B2, B3, B5, B6, C și minerale precum fosfor, sodiu, calciu, potasiu în cantități mai mici.
- Bogată în antioxidanți: Conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de facelia contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de facelia
Este contraindicat consumarea mierii de facelia femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.