Caracteristici miere de iulișcă
Mierea de iulișcă nu trebuie confundată cu mierea de mană. Mierea din acest soi se obține din nectarului de iulișcă, plantă ce se găsește pe malul Crișului Alb, o plantă cu flori de culoare albă. Iulișca sau troscotul japonez este o plantă foarte invazivă de care scapi cu greu și este răspândită pe cursul râurilor și văilor.
Recolta nectarului de iulișcă are loc în perioada septembrie-octombrie, atunci când are loc ultima recoltă realizată de albini. Astfel acest lucru cauzează anumite dificultăți în culesul de iulișcă, pentru că albinele se pregătesc pentru iernare.
La gust nu seamănă cu alte tipuri de miere, având un gust mai piperat. Culoarea negară se datorează cantității mari de antioxidanți care au multiple efecte benefice asupra organismului.
Valori nutritive miere de iulișcă
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 325 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 81g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sodium | 0g |
Beneficii miere de iulișcă
Mierea de iulișcă se diferențiază de alte soiuri de miere prin cea mai mare concentrație de resveratrol și antioxidanți, prezintă câteva beneficii specifice acestui soi de miere, cât și a mierii în general:
- Menține sănătatea celulară: Resveratrolul stimulează producția de proteine SIRT 1 care contribuie la încetinirea îmbătrânirii și are efecte benefice și asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, studiile au arătat ca această substanță contribuie și la sănătatea sistemului osos.
- Nivel ridicat de antioxidanți: Antioxdanții sunt cunoscuți pentru capacitatea de a lupta cu radicalii liberi din organism. Ca și rezultat se observă îmbunătățiri a sănătății sistemului cardiovascular, cât și ameliorare îmbătrânirii premature.
- Efect tonic: Mierea de iulișcă este bogată în vitamine, precum și alți nutrienți și minerale care sunt benefice pentru boosturile de energie și concetrarea în cazul supunerii la stres.
- Proprietăți antibacteriene: Mierea de iulișcă poate fi utilizată pentru tratarea rănilor și arsurilor. De asemenea este utilă pentru reglarea biomului din interiorul stomacului, în mod special utilă după utilizarea antibioticilor, datorită oligozaharidelor.
- Calmează sistemul nervos și îmbunătățește memoria: Aminoacizii și mineralele sunt cunoscute ca elemente care ajută la relaxarea nervilor și susțin funcția normală a creierului.
- Benefică pentru infecții respiratorii și răceli: Mierea este un aliment perfect pentru gripe și răceli datorită proprietăților antibcateriene și antiseptice. De asemenea, mineralele și substanțele active întăresc imunitatea și grăbesc procesul de refacere.
Contraindicații miere de iulișcă
Este contraindicat consumarea mierii de iulișcă femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.