Caracteristici miere de eucalipt
Mierea de eucalipt se obține din nectarul arborelui de eucalipt, numit Eucalyptus camaldulensis. Faptul că pe acest arbore se găsește și mană, sporește atracția albinelor față de acest arbore. Deși există peste 700 de specii în genul de eucalipt, este un consens general că mierea de la eucalipt globulus ar fi cea mai bună.
Arborii de eucalipt înfloresc în zonele de coastă, atât în cele tropicale, cât și în cele temperate, în mare parte mierea de eucalipt este produsă de țări precum Spania sau America de Sud. Gustul, aspectul și aroma va varia în dependeță de condițiile climatice, precum și amplasarea pomilor.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 330g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de eucalipt
Mierea de eucalipt este un soi de miere ce se deosebește de alte tipuri de miere prin efectele pozitive asupra vezicii biliare, ficatului și digestiei. Iată câteva din principalele benefii asociate cu mierea în general și cu acest soi în particular:
- Proprietăți expectorante: Mierea de eucalipt acționează ca un supresor natural al tuselor și previne afecțiuni respiratorii precum ar fi bronșita. faringita sau sinuzita.
- Crește imunitatea: Mierea de eucalipt este bogată în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C și D care sunt vitale imunității.
- Antiinflamator eficient: Acest soi de miere conține eucaliptol, care este un antiinflamator puternic.
- Bogată în antioxidanți: Conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Calmează durerile de gât: Consumul de miere formează o barieră în jurul mucoasei gâtului, astfel reducând inflamația și iritația. Ca să obții rezultatul dorit, este necesar ca mierea să fie crudă și neîncălzită. Spre exemplu, dacă vei adauga miere în ceai fierbinte, proprietățile sale benefice vor dispărea datorită șocului termic, astfel se recomandă să aștepți până ceaiul ajunge la temperatura camerei.
- Cicatrizează rănile și arsurile: Prezența acizilor grași în miere contribuie la regenerarea mai rapidă a celulelor, cât și la minimizarea durerilor asociate.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de eucalipt contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de eucalipt
Este contraindicat consumarea mierii de eucalipt femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.