Caracteristici miere de castan
Mierea de castan se obține din nectarul speciei de castan numită Castanea Sativa, o specie destul de răsândită în Spania, Italia, Franța, Austria, Elveția, dar și România. Caracteristicile specifice ale mierii de castan vor varia în dependență de regiunea unde a fost culeasă, cât și specia de castan.
Soiul dat de miere prezintă o serie de diferențe față de alte soiuri de miere cum ar fi coeficient ridicat de antioxidanți și minerale, cantitatea mare de polen și de tanin. Aceste lucruri, cât și beneficiile principale ale mierii crude, fac ca acest soi de miere să fie un candidat puternic de a fi încadrat în categoria suplementor alimentare.
Mierea de castan are un gust complex, mulți oameni preferă acest soi de miere datorită gradului de dulce mai mic decât la alte tipuri de miere. Gustul ei ar putea fi caracterizat ca fiind dulce, cu note de sărat și amărui. Culoarea poate varia de la un brun închis până la un roșiatic auriu.
Valori nutritive miere de castan
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 325 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80g |
– dintre care zahăruri | 80g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Pe lângă asta, mierea de castan reprezintă o sursă bogată de vitamine cum ar fi B1, B2, B6, C și PP. De asemenea conține minerale ca potasiu, magneziu, fier, calciu și sodiu.
Beneficii miere de castan
Mierea de castan se deosebește prin concentrația mare de antioxidanți și a taninei. La fel, ca majoritatea tipurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Bogată în antioxidanți: Mierea de castan conține cantități ridicate de antioxidanți care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor a de a reduce numărul de radicali din organism, fapt care minimizează riscul aparației bolilor cardiace și chiar a anumitor tipuri de cancer.
- Proprietăți antibcateriene și antimicrobiene: Conținut ridicat de piroxid de hidrogen minimizează creșterea numărului de bacterii și microbi din organism, acest fapt ajută la tratarea infecțiilor respiratorii, a anumitor tipuri de ciuperci, cât și împotriva acneei.
- Bună pentru digestie: Concentrația ridicată de acizi grași din miere facilitează procesarea hrănii, iar propritățile sale antiinflamatorii reduc durerile în stomac.
- Stimulează circulația sangvină: Tanina prezentă într-o proporție mare în mierea de castan este un compus vegetal cunoscut pentru capacitațile sale de îmbunătățire a circulației.
- Efect tonic: Mierea de castan este un tonic excelent datorită concentrației ridicate de glucoză și fructoză, astfel fiind preferată de sportivi pentru boosturile rapide de energie.
- Ajută sistemul imunitar: Concentrația ridicată de apalbumine, cât și prezența mineralelor și vitaminelor fac din acest soi de miere, un aliment perfect pentru îmbunătățirea imunității.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de castan se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
- Bună pentru piele: Mierea de castan este un exfoliator foarte bun, facilitând micșorarea porilor, cât și reduce secreția de sebum.
Contraindicații miere de castan
Este contraindicat consumarea mierii de castan femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.