Căpăceala este stratul cu care albinele acoperă fagurele pentru a-l sigila și conserva mierea depusă. După depunerea nectarului, albinele încep un proce numit vânturare, prin care încep în a da din arimi până umiditatea din nectar ajunge la 17-18%, după care se transofrmă în miere. Pentru a păstra pentru perioade lungi de timp, această miere se sigilează cu straturi succesive de ceară și propolis.
Propolisul are ca și rol sterilizarea mierii, iar stratul de ceară împiedică pătrunderea aerului și etanșează fagurele. Astfel prin acest proces, mierea practic capătă o valabilitate nelimitată.
Pentru obținerea căpăcelii, pur și simplu este nevoie de un instrument cum ar fi cuțitul sau furculița cu care se extrage stratul exterior, numit căpăceală. Pe lângă ceară și propolis, în compoziția sa se pot găsi miere, antibiotici și enzime.
Beneficii Căpăceală
- Scade colesterolul: Căpăceala are efective pozitive asupra nivelului de colesterol de sânge. Ca rezultat se minimizează riscul de apariție a diabetului de tip 2.
- Antiinflamator eficient: Proprietățile antiinflamatorii a căpăcelii pot fi benefice în cazul durerilor de gât sau a problemelor cu stomacul.
- Bună pentru inimă: Antioxidanții din miere reduc radicalii liberi din corp și contribuie la regenerarea celulelor.
- Efect expectorant: Se utilizează pentru tratarea tuselor convulsive, cât și a bronșitelor.
- Benefică pentru afecțiunile cavității bucale
- Elimină toxinele din ficat
- Îmbunătățește circulația sangvină
Recenzii
Nici o recenzie încă.