Caracteristici Miere de Manuka
Una dintre caracteristicile specifice mierii de Manuka este conținutul de o substanță numită metilglioxal (MGO) care are proprietăți antibacteriene puternice, această substanță provine din conversia la dihidroxiacetonă care se regăsește în florile de Manuka. Astfel, cu cât concentrația de MGO este mai mare, cu atât mai puternic efectul antibacterian al mierii.
Producătorii de miere au creat o scală pentru a evalua eficienția mierii de Manuka. Aceasta a fost denumită ca UMF (Unique Manuka Factor) care reflectă concentrația a 3 compuși ce trebuie să se regăsească în mierea de Manuka autentică. Acești compuși sunt MGO, DHA și leptosperina. Pentru a putea fi categorisită ca și un aliment terapeutic, trebuie să aibă un indicator UMF de minim 10+.
Pe lângă astea, în compoziția sa se regăsesc carbohidrați / zahăr, enzime precum diastaza, invertaza și glucozooxidaza, aminoacizi, vitamine, acizi organici, minerale precum calciu, potasiu și fosfor, flavonoide și polifenoli, precum și compuși volatili.
Beneficii Miere de Manuka
Proprietățile antibacteriene este principalul diferențiator dintre mierea de Manuka și alte soiuri de miere. Iată câteva din beneficiile specifice mierii de Manuka, cât și mierii în general:
- Grăbește procesul de vindecare a rănilor: De mii de ani mierea a fost folosită pentru a trata răni, arsuri și furuncule. Studiile au arătat că mierea de Manuka amplifică regenerarea țesuturilor și ameliorează durerile în cazul arsurilor. De asemenea, se dovedește a fi foarte utilă în tratarea rănilor cu infecții rezistente la antibiotice.
- Bună pentru sănătatea orală: Diverse studii au arătat că mierea de Manuka luptă cu diverse tipuri de bacterii care sunt asociate cu placa dentară, inflamarea gingiilor și căderea dinților.
- Ajută împotriva tuselor: Mierea de Manuka este eficientă în tratarea infecțiilor a tractului respirator superior care sunt cauzate de bacterii sau viruși. Acestea includ răceala, bronșite și probleme respiratorii. Mierea este eficientă în special în cazurile în care infecția este cauzată de un virus, iar ca și efecte se observă o ameliorare a severității și frecvenței tuselor.
- Posibile efecte asupra micșorării șanselor de ulcer: Anumite studii sugerează că mierea în general, cât și cea de Manuka, pot micșora probabilitatea apariției ulcerului stomacal datorită minimizării riscului apariției helicobacterului care este unul dintre factorii principali.
- Îmbunătățește digestia: Studiile pe rozătoare au arătat că mierea de Manuka ajută la controlul unor bacterii care cauzează diaree severă și inflamația intestinului.
- Poate trata simptomele fibrozei chistice: Fibroza chistică poate afecta plămânii, sistemul digestiv și alte organe. Anumite studii au descoperit că mierea de Manuka este eficientă în lupta cu bacteriile Pseudomonas aeruginosa și Burkholderia cepacia care cauzează infecții a tractului respirator superior.
- Îmbunătățește somnul: Mierea de Manuka eliberează glicogen care este esențial funcționării normale a corpului în timpului somnului. De asemenea, mierea cu laptele ajută la eliberarea melatoninei în creier, care este importantă pentru un somn profund.
Contraindicații Miere de Manuka
- Nu este indicată persoanelor cu alergii la miere sau produse apicole
- Nu este indicat gravidelor și copiilor sub un an
- Nu este recomandată în cazul la diabet
Recenzii
Nici o recenzie încă.