Caracteristici miere de salcâm
Mierea de salcâm este una dintre cele mai populare tipuri de miere, fapt ce se datorează cristalizării lente, care de obicei începe după un an sau doi de la colectare, cât și a aromei ușor florale și gustului dulce și puțin pregnant. Este de obicei mai scumpă datorită cererii mari pe piață, cât și datorită dificultății de colectare, perioada de înflorire a salcâmului fiind de 10-15 zile.
Pe lângă faptul că este un aliment des utilizat în bucătărie, are și proprietăți medicinale datorită cantității ridicate de antioxidanți și nutrienți.
Salcâmul este un copac nativ Americii de Nord, dar la mijlocul secolului XVIII a fost exportat în Marea Britanie, după care a ajuns rapid și în Europa de Vest, iar țări precum România și Ucraina produc cea mai bună miere de salcâm din lume.
Valori nutritive miere de salcâm
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 329 |
Grăsimi | 0.5g |
– dintre care grăsimi saturate | 0.2g |
Carbohidrați | 83g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 1g |
Proteine | 1g |
Sodium | 12mg |
Pe lângă asta, mierea de salcâm conține substanțe minerale cum ar fi Magneziu, Calciu, Cupru, Potasiu, Sulf, Sodiu, precum și vitamine cum ar fi Vitamina C, B1, B2 și B6. Dar principalul avantaj al mierii de salcâm este conținutul mare de flavonoide care acționează în calitate de antioxidant.
Beneficii miere de salcâm
Mierea de salcâm a fost utilizată de-a lungul istoriei ca remediu natural pentru tratarea și ameliorarea a diferitor condiții medicale. Printre principalele beneficii se numără:
- Îmbunătățește circulația sangvină: Mierea de salcâm contribuie la producerea de trombocite și globule roșii care îmbunătățesc fluxul sangvin.
- Reduce constipația și ajută la digestie: Acest tip de miere contribuie la scăderea inflamațiilor intestinale și la detoxifierea ficatului. De asemenea, diminuează aciditatea gastrică și calmează arsurile, iar enzimele active sunt element regenerator pentru membrana stomacului.
- Efect calmant: Un beneficiu major al mierii este capacitatea de a calma sistemul nervos și reduce stresul. O metodă eficientă este să amestecați o linguriță sau două cu un păhar de lapte cald, acest fapt contribuie la o relaxare plăcută și este benefic și pentru tratarea durerilor în gât.
- Bogată în antioxidanți: Mierea de salcâm este bogată în antioxidanți care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce radicalii din organism, astfel minimizând riscul de boli cardiace și anumite tipuri de cancer. De asemenea, conține și beta-caroten care este asociat cu îmbunătățirea memoriei și sănătății pielii.
- Vindecă rănile: Mierea de salcâm, la fel ca și alte tipuri de miere are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Aplicați un strat subțire și asteptați câteva minute ca să-și facă efectul.
- Îndulcitor natural: Este recomandată ca element în dietele restrictive și persoanelor care nu vor să consume zahăr industrial. Se recomandă consumarea de o linguriți, două, împreună cu nuci sau pâine integrală înainte de mișcare. De asemenea, trebuie să vă consultați cu un medic în caz că suferiți de diabet sau boli de inimă.
Contraindicații miere de salcâm
Este contraindicat consumarea mierii de salcâm femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.