Caracteristici miere de stejar
Spre deosebire de alte tipuri de miere, mierea de stejar nu provine din nectarul florilor, ci din mana produsă de insecte precum afidele. La fel ca și mierea de mană, este un soi de miere apreciat pentru proprietățile sale terapeutice ce se datorează concentrației mari de antioxidanți și nutrienți. Mierea de stejar este extrem de rară datorită faptului că albinele tind să culeagă mana de la diverși arbuști precum pinul, bradul sau rășinoase. De asemenea, se culege odată la doi ani din cauza faptului că stejarul produce ghindele odată la doi ani.
Condițiile speciale și biodiversitatea munților de unde se extrage, fac ca aceste soi de miere să fie bogat în fenoli și substanțe minerale precum fierul. Are o aromă intensă de stejar și lemn, un gust intens și puțin amărui, iar culoarea este întunecată. Cristalizarea este una foarte rapidă datorită melezitozei din compoziție.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 336g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de stejar
- Întărește oasele: Concentrația mare de mangan împreună cu alți nutrienți și minerale îmbunătățesc duritatea oaselor.
- Bună pentru inimă: Mierea are capacitatea de a micșora tensiunea arterială, regla bătăile inimii și îmbunătăți nivelul de grăsimi din sânge.
- Crește imunitatea: Mierea de stejar este bogată în vitamine, enzime și minerale precum mangan, fier, potasiu, magneziu, fosfor.
- Efect tonic: Mierea de stejar poate fi utilizată pentru creșterea energieie, cât și a concentrației, având efecte pozitive asupra sistemului nervos.
- Bogată în antioxidanți: Conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Ajută la digestie: Proprietăție antiinflamatorii ale mierii de stejar contribuie la reducerea iritiării a mucoasei stomacului. De asemenea, este cunoscut faptul că antioxidanții ajută la digerarea hrănii.
Contraindicații miere de stejar
Este contraindicat consumarea mierii de stejar femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.