Caracteristici miere de rapiță
Mierea de rapiță are o consistență densă, iar textura este cremoasă. De asemenea este opacă, de o culoarea aproape în intregime albă, fapt ce se datorează concentrației mari de glucoză.
Nu este o miere foarte aromată, mulți ii asociază mirosul cu varza sau napul. Parfumul pe care îl manifestă după extracție, dispare aproape în totalitate timp de 2 săptămâni, după care începe să se cristalizeze.
Se deosebește de alte tipuri din miere prin concentrația mai mare de glucoză, decât fructoză, din această cauză mierea de rapiță se colectează din timp, pentru a preveni cristalizarea prematură.
Valori nutritive miere de rapiță
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kJ/kcal) | 1350/323 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80g |
– dintre care zahăruri | 80g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0.3g |
Sare | 0.02g |
Conținutul ridicat de nectar a florii de rapiță oferă miere cu o concentrație mare de acizi grași Omega 3 și 6 care previn oxidarea rapidă a organismului. De asemenea, este un tip de miere ce conține vitamina A, B1, B2, C, E și alte elemente cum ar fi fier, calciu, fosfor, sodiu, și potasiu.
Beneficii miere de rapiță
Mierea de rapiță se deosebește prin proprietățile sale antioxidante și antiseptice. La fel, ca majoritatea tipurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Ameliorează problemele gastrice: Studiile au arătat că mierea de rapiță are efecte pozitive la nivelul stomacului și esofagului. Elementele antibacteriene și antiinflamatorii calmează iritarea, iar zahărurile naturale contribuie la o digestie mai bună.
- Curăță ficatul: Mierea, la fel ca și uleiul de rapiță reglează nivelul de acizi grași din organism și contribuie la purificarea ficatului.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de rapiță se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
- Calmează tusea și durerile de gât: Mierea de rapiță este un aliment natural pentru tuse care este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Eficiența sa se datorează proprietăților antibacteriene și antiinflamatorii.
- Calmează sistemul nervos și oferă energie: Mierea de rapiță este deseori folosit de sportivi pentru recuperare după antrenament, rapița fiind eficientă la nivel muscular și imunologic.
- Previne refluxul gastroesofagian: Studiile au arătat că miere de rapiță reduce fluxul de mâncare nedigerată și acidul din stomac.
- Reduce trigliceridile din organism: Trigliceridile sunt asociate cu rezistența la insulină și ca unul din factori care duc la diabet. Studii multiple au demonstrat că înlocuirea zahărului cu mierea are efecte benefice asupra minimizării riscului de diabet.
- Conține antioxidanți: Mierea conține antioxidanți precum acidul ascorbic, acidul galic și flavonoide. Aceste elemente reduc numărul de radicali liberi din organism și previn inflamațiile.
- Bună pentru piele: Mierea de rapiță este un exfoliator foarte bun datorită consistenței sale, facilitând micșorarea porilor, cât și reduce secreția de sebum.
Contraindicații miere de rapiță
Este contraindicat consumarea mierii de rapiță femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.