Caracteristici miere de păpădie
Mierea de păpădie este un soi de miere mai puțin răspândit în România datorită dificultății de colectare, albinele preferând florile mult mai aromate. Astfel ca albinele să colecteze nectarul de păpădie, acestea trebuie să înflorească înaintea speciilor mai aromate și bogate în nectar. În anumite țări cum ar fi Italia, Franța sau Germania, producția acestui soi de miere este mult mai răspândită.
Este important în a nu se confunda mierea de păpădie cu siropul de păpădie care este o infuzie din păpădie, sirop și miere, proporția fiind diferită de la producător la producător.
Mierea de păpădie are o culoare galben-inchisă, un gust dulce, dar ușor amărui, o textură fină și cristalizare rapidă, în aproximativ o lună.
În compoziția sa pot fi găsite vitaminele B1, B2, B6, C în cantități mai mari. De asemenea conține minerale, enzime, aminoacizi, lipide și glucide.
Valori nutritive miere de păpădie
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 305 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 81g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de păpădie
Mierea de păpădie se deosebește prin concentrația mare de antioxidanți. La fel, ca majoritatea tipurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Purificare și funcționarea ficatului: Acest soi de miere are capacitatea de a mări glicogenul din ficat care este esențial producției de energie.
- Diuretic excelent: Mierea de păpădie purifică sistemul digestiv, cât și ajută la eliminarea metalelor grele din organism.
- Bogată în antioxidanți: Mierea de păpădie conține cantități ridicate de antioxidanți care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor a de a reduce numărul de radicali din organism, fapt care minimizează riscul aparației bolilor cardiace și chiar a anumitor tipuri de cancer.
- Benefică sistemului cardiovascular: Cantitatea mare de antioxidanți precum și acizi grași contribuie la reglaxare fluxului sangvin și reduce colesteroul din organism.
- Efect tonic: Mierea de păpdie este un tonic excelent datorită concentrației ridicate de glucoză și fructoză, astfel fiind preferată de sportivi pentru boosturile rapide de energie.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de păpădie se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
Contraindicații miere de păpdie
Este contraindicat consumarea mierii de păpădie femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.