Caracteristici miere de lavandă
Culoarea mierii de lavandă poate varia de la chihlimbar deschis până la un galben strălucitor, in dependență de varietatea florii, cum ar fi cea de tip stoechas. Mierea crudă de lavandă are o cristalizare moderată care se realizează sub formă de cristale fine.
Aroma acestui soi de miere poate fi caracterizată ca fiind florală și lemnoasă și nu este foarte stridentă. De asemenea, uneori pot fi observate note ușoare de camfor.
Gustul este descris cel mai des ca fiind unul mediu dulce, cu note ușor acide și sărate. Nuanțele de gust sărate pot fi resimțite în cazul în care mierea de lavandă are note mai închise la culoare.
Este important de notat faptul că anumiți producători pot infuza mierea cu lavandă și astfel se obține o miere de proastă calitate. Este recomandată cumpărarea mierii de lavandă crude pentru a beneficia din plin de efectele acesteia.
Valori nutritive miere de lavandă
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 327 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 81g |
– dintre care zahăruri | 81g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0.5g |
Sare | 0.02g |
Beneficii miere de lavandă
Mierea de lavandă se deosebește prin concentrația mare tirozină care este un element cu numeroase beneficii la nivelul sistemul nervos și creier. La fel, ca majoritatea tipurilor de miere, are și proprietăți de vindecare remarcabile. Printre principalele beneficii se numără:
- Imbunătățește activitatea neurotransmițătorilor: Tirozina ce se conține în mierea de lavandă este un aminoacid esențial care contribuie la producerea de dopamină, epinefrină și norepinefrimă. În diverse studii s-a stabilit o legătură între tratamentul cu tirozină și imbunătățire în mai multe segmente cum ar fi vigilența mentală în condiții de stres, îmbunătățirea somnului, cât și efecte antidrepesive.
- Proprietăți antimicotice: Cercetările au demonstrat că tirozina este eficientă în lupta cu anumite tipuri de ciuperci cum ar fi Candida Albicans asu Candida Krusei.
- Proprietăți antispasmodice: Mierea de lavandă ajută împotriva spasmelor musculare, acest lucru împreună cu efectul de tonefiere și energizare, fac mierea un aliment preferat de mulți sportivi.
- Vindecă rănile și arsurile: Efectele pozitive ale mierii de lavandă se datorează conținutului ridicat de acizi grași care accelerează procesul de regenerare a pielii.
- Conține antioxidanți: Mierea conține antioxidanți precum acidul ascorbic, acidul galic și flavonoide. Aceste elemente reduc numărul de radicali liberi din organism și previn inflamațiile.
- Bună pentru piele: Mierea de lavandă este un exfoliator foarte bun, facilitând micșorarea porilor, cât și reduce secreția de sebum.
Contraindicații miere de lavandă
Este contraindicat consumarea mierii de lavandă femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.