Caracteristici miere de pin
Spre deosebire de alte tipuri de miere, mierea de pin nu provine din nectarul florilor, ci din mana produsă de insecte precum afidele. La fel ca și mierea de mană, este un soi de miere apreciat pentru proprietățile sale terapeutice ce se datorează concentrației mari de minerale, vitamine, nutrienți și antioxidanți. Mierea de pin este un soi de miere destul de rar datorită dificultății de colectare a culturilor monoflore, pădurile fiind împânzite cu diverse specii de copaci.
Condițiile speciale și biodiversitatea munților de unde se extrage, fac ca acest soi de miere să fie bogat în fenoli și substanțe minerale precum fierul. Are o aromă puternică de pin, un gust intens și puțin piperat, iar culoarea este întunecată. Cristalizarea la acest soi de miere este lentă, își poate păstra starea fluidă până la 18 luni dacă este păstrată în condiții adecvate.
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 336g |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.8g |
– dintre care zahăruri | 80.8g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sare | 0g |
Beneficii miere de pin
Mierea de pin se deosebește de soiurile tradiționale de miere prin concentrația mai mică de fructoză și glucoză, dar se aseamănă cu mierea de mană prin concentrația mare de antioxidanți, substanțe minerale și vitamine. Iată câteva din principalele beneficii:
- Bogată în oligozaharide: Oligozaharidele susțin flora intenstinală și au o acțiune probiotică, fapt care ajută la digestie.
- Efect expectorant: Mierea este cunoscută ca un puternic expectorant, astfel se utilizează în lupta cu tusele convulsize și bronșite.
- Întărește oasele: Mierea de pin, la fel ca și mierea extrasă din mană, este bogată în minerale care ajută la creșterea și menținerea sănătății oaselor.
- Bună pentru inimă: Mierea are capacitatea de a micșora tensiunea arterială, regla bătăile inimii și îmbunătăți nivelul de grăsimi din sânge.
- Crește imunitatea: Mierea de pin este bogată în vitamine, enzime și minerale precum fier, potasiu, magneziu, fosfor.
- Efect tonic: Mierea de pin poate fi utilizată pentru creșterea energieie, cât și a concentrației, având efecte pozitive asupra sistemului nervos.
- Bogată în antioxidanți: Conține cantități mari de antixodanți, elemente responsabile pentru reducerea radicalilor liberi din organism, încetinirea îmbătrânirii premature precum și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
- Reduce colesterolul: Anumite studii au demonstrat că mierea are efecte pozitive asupra reducerii nivelului de colesterol din organism.
- Tratează rănile și arsurile: Proprietățile antiseptice și antibacteriene ale mierii o fac să fie deseori utilizată pentru cicatrice sau răni, având și un efect calmant.
Contraindicații miere de pin
Este contraindicat consumarea mierii de pin femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole. Poate fi consumată de persoanele alergice la polen.
Recenzii
Nici o recenzie încă.