Caracteristici miere de floarea soarelui
Mierea de floarea soarelui se cristalizează destul de rapid, iar după cristalizare aspectul său devine compact și uniform. Cristalizarea rapidă se datorează concentrației mari de glucoză. Chiar dacă consumul de miere cristalizată prezintă anumite incomodități, avantajul este că anumiți nutrienți se absorb mai bine prin intermediul glandelor sublinguale.
O altă caracteristică importantă care de determină popularitatea mierii de floarea soarelui este prezența lecitinei, o substanță esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a creierului. Astfel acest soi de miere a ajuns să fie introdus în alimentația copiilor în țări precum China sau Japonia.
În compoziția mierii pot fi găsite substanțe cum ar fi vitaminele E, P, B, uleiuri volatile, flavonoizi, minerale și lecitină în formă pură.
Valori nutritive miere de floarea soarelui
Valori nutriționale per 100g | |
---|---|
Energie (kcal) | 324 |
Grăsimi | 0g |
– dintre care grăsimi saturate | 0g |
Carbohidrați | 80.3g |
– dintre care zahăruri | 80.3g |
Fibre | 0g |
Proteine | 0g |
Sodium | 0g |
Beneficii miere de floare soarelui
Mierea de floare soarelui prezintă câteva diferențe față de alte soiuri de miere, principala diferență fiind prezența lecitinei. Iată câteva beneficii specifice acestui soi de miere, cât și a mierii în general:
- Susține sănătatea sistemului nervos și a creierului: Lecitina din mierea de floare soarelui este o substanță produsă în mod normal de organism, pentru suplinirea deficienții de lecitină, mulți apelează la mierea de floarea soarelui.
- Bună pentru sistemul cardiovascular: Prezența vitaminei P și B3 și a antioxidanților în miere combate afecțiunile sistemului cardiovascular.
- Proprietăți antibacteriene: Mierea de floarea soarelui poate fi utilizată pentru tratarea rănilor și arsurilor. De asemenea este utilă pentru reglarea biomului din interiorul stomacului, în mod special utilă după utilizarea antibioticilor, datorită oligozaharidelor.
- Produce testosteron: Conținutul de vitamina B din mierea de floarea soarelui facilitează producția de testosteron, dar și estrogen.
- Calmează sistemul nervos și îmbunătățește memoria: Aminoacizii și mineralele sunt cunoscute ca elemente care ajută la relaxarea nervilor și susțin funcția normală a creierului.
- Benefică pentru infecții respiratorii și răceli: Mierea este un aliment perfect pentru gripe și răceli datorită proprietăților antibcateriene și antiseptice. De asemenea, mineralele și substanțele active întăresc imunitatea și grăbesc procesul de refacere.
- Îmbunătățește tenul: Uleiul din acest soi de miere este util regulării producției de sebum. De asemenea, poate fi utilizată în măști pentru rejuvenare și curățarea porilor.
Contraindicații miere de floarea soarelui
Este contraindicat consumarea mierii de floarea soarelui femeilor gravide și copiilor sub un an. Cauza este posibila prezentă a unei substanțe care nu poate fi digerată de bebeluși.
Oamenii cu diabet, pre-diabet și cei cu tensiune înaltă sau scăzută trebuie să se consulte cu un medic specialist.
A nu se consuma în cazul alergiilor la miere sau la alte produse apicole.
Recenzii
Nici o recenzie încă.